MSC Foundation ondersteunt nieuw waardevol onderzoek naar koraalsoorten die met uitsterven worden bedreigd.
- De MSC Foundation heeft bijgedragen aan waardevol nieuw onderzoek naar koraalsoorten die wereldwijd steeds meer worden bedreigd.
- Het onderzoek, een wereldwijde beoordeling voor de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), heeft aangetoond dat 44% van de rifbouwende koraalsoorten met uitsterven wordt bedreigd.
- De resultaten werden vandaag bekendgemaakt tijdens de lopende COP29 VN-klimaatconferentie in Azerbeidzjan.
Genève, Zwitserland, 13 november 2024 – De MSC Foundation ondersteunt waardevol nieuw onderzoek van de Rode Lijst van Bedreigde Soorten™ van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), waarin wordt gewaarschuwd dat maar liefst 44 procent van de rifbouwende koraalsoorten met uitsterven wordt bedreigd.
De resultaten werden vandaag aangekondigd op de COP29 VN-klimaatconferentie in Bakoe, Azerbeidzjan.
Tijdens de Global Corals Update-sessie sprak Daniela Picco, uitvoerend directeur van de MSC Foundation, samen met de plaatsvervangend directeur-generaal van IUCN, Stewart Maginnis, en andere gerespecteerde panelleden. Picco benadrukte de steun van de Foundation voor deze wereldwijde beoordeling met betrekking tot koraalsoorten en -ecosystemen, en de integratie van het onderzoek in haar subsidie- en natuurbehoudsprogramma's.
“Deze wereldwijde koraalbeoordeling is een oproep tot dringende gezamenlijke actie om het verval van koraalriffen wereldwijd te stoppen,” zei ze.
“De MSC Foundation is trots op haar partnerschap met het IUCN Coral Red List-team, dat geweldig werk heeft geleverd bij het verzamelen van de gegevens om de toestand van de koraalriffen in de wereld te beoordelen en te rapporteren.”
“De IUCN Red List biedt onze Foundation de wetenschappelijke basis voor het nemen van gefundeerde filantropische beslissingen, gericht op duurzame en impactvolle natuurbehoudsinspanningen die bijdragen aan het behoud van onze planeet. De lijst zal ook voor toekomstige generaties een onmisbare bron zijn voor onze door een familie geleide Foundation.”
Het onderzoek omvat de beoordeling van de beschermingsstatus van 892 soorten rifbouwende koralen in warm water en toont een verontrustende trend van toenemend risico aan.
In 2008, bij de laatste beoordeling voor de IUCN Red List, bleek een derde van de soorten bedreigd te zijn.
Het rapport wijst klimaatverandering, de daarmee gepaard gaande opwarming en ernstige verbleking als de belangrijkste bedreigingen voor rifbouwende koralen, naast andere risico’s zoals vervuiling, afvoer van landbouwafval, ziektes en niet duurzame visserij.
Onder de aanbevolen acties van de experts zijn het verminderen van deze bedreigingen, het versterken van de veerkracht van soorten en onderzoek naar de mogelijkheden voor koralen om zich aan te passen aan warmere wateren.
Het werk van de Foundation op het eiland Ocean Cay in de Bahama’s, waar de bedreigde Elkhorn-koraalsoort wordt gekweekt in een openwaterkwekerij, krijgt nieuwe betekenis met deze beoordeling van de IUCN Red List.
Professor David Smith, Chief Scientific Advisor van de MSC Foundation, verklaarde: “De nieuwste wereldwijde beoordeling brengt verontrustend nieuws voor koralen, met meer dan 340 soorten die nu als bedreigd worden beschouwd. Er is nog veel werk nodig om de toekomst van deze soorten en de vitale riffen die ze vormen te waarborgen. Een oceaan zonder functionerende koraalriffen zou een sombere realiteit zijn, wat de dringende noodzaak benadrukt om oplossingen te vinden voor de klimaatcrisis en tegelijkertijd de huidige koraalcrisis aan te pakken.”
Het IUCN-rapport benadrukt twee belangrijke koraalsoorten die centraal staan in ons gezamenlijke onderzoek, gericht op het identificeren van veerkrachtige koraalgenotypen die de efficiëntie en daarmee het succes van herstelprojecten vergroten, met het doel kritieke koraalecosystemen te herstellen.
Sinds 2020 heeft het Super Coral-programma in samenwerking met universiteitspartners buiten de locatie geleid tot een 100% overlevingspercentage van koraal in de kwekerij na recente opwarmingseffecten. Dit programma bouwt voort op de meerjarige herstelinspanningen van MSC Cruises voor het mariene ecosysteem van Ocean Cay, die begonnen toen het bedrijf in 2015 startte met de herontwikkeling van de voormalige zandwinningslocatie.
Voor meer informatie over het onderzoek van de IUCN, bezoek: Over 40% of coral species face extinction – IUCN Red List - Press release | IUCN
OVER MSC FOUNDATION:
De non-profitorganisatie MSC Foundation voert wereldwijd de mariene beschermings-, humanitaire en duurzame ontwikkelingsverplichtingen van de MSC Group uit. Daarbij maakt zij gebruik van MSC’s wereldwijde reikwijdte en unieke kennis van de zee om onze blauwe planeet, haar bewoners en ons gemeenschappelijk cultureel erfgoed te beschermen en te koesteren.
Met focus op vier domeinen – Milieu, Gemeenschapssteun, Educatie en Noodhulp – bevordert de Foundation de bescherming en duurzame beheersing van ecosystemen, versterkt zij kwetsbare gemeenschappen wereldwijd om hun volledige potentieel te bereiken, ondersteunt zij rechtvaardig en inclusief kwaliteitsonderwijs om blijvende individuele en collectieve ontwikkeling te stimuleren, en helpt zij bevolkingen die door rampen zijn getroffen bij hun herstel.
De Foundation streeft hiernaar zowel zelfstandig als met toegewijde partners: zelfstandig door gebruik te maken van de betrokkenheid van de MSC Group bij het ontwerpen en beheren van projecten, het verbinden van gemeenschappen, het vergroten van bewustzijn en het mobiliseren van de financiële steun van duizenden mensen; en samen met vertrouwde partners die geselecteerd zijn vanwege hun sterke innovatieve visie of bewezen doeltreffendheid in actie.
Voor meer informatie
MSC Foundation I kim.mancini@mscfoundation.org I +41 76 249 8434
RCA I Marie Piton I marie.piton@rca.be I +32 473 23 82 78
MSC Cruises Benelux I Wim Willems I wim.willems@msccruises.be I +32 472 02 06 83